Duba Gábor A-tól K-ig

Rendhagyó formát választottunk a Szabadon foglak szerzőjének, Duba Gábornak a bemutatására. Arra kértük, árulja el, mi jut eszébe az általunk választott címszavakról.

alvás

Sajnálom rá az időt, ezért rendszerint későn fekszem. Ráadásul este 10 után tudok a legjobban dolgozni, gondolkodni, írni. Viszont napközben sokszor pihenek úgy, hogy teljesen ellazítom az agyam, vagy éppen bóbiskolok néhány percet. Ezt a legtöbben furcsállják, pl. egy megbeszélés közbeni lazításról azt hiszik, annyira unom, hogy szinte elalszom. Pedig általában ilyenkor születnek a legjobb gondolataim.

babona

Ha átfut előttem egy fekete macska, nem azért lassítok, mert megijedek, hanem, hogy ne üssem el. A számok erejében viszont hiszek.

barátság

Nagyon kevés barátom van. Olyan, akit az éjszaka közepén felhívhatnék, talán kettő-három. Olyan, akinek bármit elmondanék, egy sem.

cigaretta

Tudom, hogy káros szenvedély, de szeretem. Próbáltam kétszer is leszokni, de két év után mindig visszaszoktam. Ám soha ne dohányozom ott, ahol ez másokat zavar.

csokoládé

Tényleg gyönyörforrás. Nálam szinte csakis a keserű jöhet szóba.

diploma

Van, de nem tulajdonítok neki jelentőséget. Annak sem, hogy másnak van-e. Sokkal többre tartom a józan paraszti észt, a csiszolt agyat, az intelligenciát, a kreativitást, az elkötelezettséget.

divat

Az öltözködésben nem az a fontos, hogy divatos legyek, hanem az, hogy önmagam. Amit viselek, engem határozzon meg, engem mutasson, és ne azt, mi az aktuális divat. Ha általában beszélünk divatról, akkor egy régi kollégámmal értek egyet, aki szerint a divattal egy baj van: ami most divatos, az hamar elavult és ciki lesz.

élet

Néha unom, néha kifejezetten szeretem. Az értelmét nem keresem, mert tudom, hogy számomra mi az: kíváncsi vagyok, és élvezem, hogy újabb és újabb pillanatok jönnek, amelyeket megélhetek, amelyek hozzám tesznek, vagy éppen elvesznek belőlem.

féltékenység

Egyszer, még 18 éves koromban, megcsaltak. Abban a pillanatban, amikor ez kiderült, mintha egy csapásra elmúlt volna bennem ez az érzés és a hajlam is. Azt hittem, soha nem tér vissza. De nagyon ritkán megjelenik, és gonoszul rám kacsint. Olyankor arra gondolok, hogy értelmetlen érzés, megrázom a fejem, és elhessegetem.

férfi

Kifejezetten örülök, hogy férfinak születtem, de hosszú időnek, kb. 40 évnek kellett eltelnie, mire azt éreztem, most már talán érett, értelmes férfi vagyok. Azért is szeretek férfi lenni, mert a nőket sokkal izgalmasabbnak találom. Ha nő lennék, lehet, hogy unnám a hímnemet.

gondolat

Egyre könnyebben engedem el a feleslegeseket, és egyre jobban hasznosítom a fontosakat. Az egyik legérdekesebb dolog, ha a sajátjaimat kicserélhetem másokéval. Írás közben szeretek olyan gondolatot átadni, ami az olvasót megragadja, továbbgondolásra készteti.

halál

Sokáig féltem tőle, aztán egyszer csak elmúlt. Talán akkor, amikor megéreztem, hogy nem halál a központi kérdés, hanem az élet. Mert élni jó, még akkor is, ha néha furcsa és nehéz. Élni nagyon érdekes dolog, mert minden pillanata meglepetés. Talán a halál is az.

humor

„Akinek van humora, az mindent tud, akinek nincs, az mindenre képes.” Bárki is mondta, igaza volt. A humor sok nehézségen átsegít, gyógyír a keserűségre. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy nekem is jutott a humorérzékből, de ezt másoknak kell megítélnie. Legfeljebb azt mondják, hogy olyan nekem nincs, és ezen nevetünk egy jót.

hűtlenség

Bántó, fájdalmas dolog. Annak is aki elszenvedi, de bármilyen furcsa, annak is, aki megteszi. Mégis megtettem már. Nem mentség rá, de azt gondolom, hogy mindig van oka. Naponta több millió ember hűtlen a földön. Az élet része, akkor is, ha nem a legfelemelőbb. És nemcsak a párkapcsolatban létezik, hanem a barátságban, a munkában is. Ezek számomra érthetetlenebbek.

idő

A legádázabb ellenségem. Beszorít, sürget, elmúlik. Hogy kiforgassak egy közhelyet: Szeretném, ha egy nap 28 órából állna. Mert akkor 4 helyett 8 órát aludnék, és a maradékban kipihentebben tehetném meg azt az ezerféle dolgot, amit most is megteszek. (Az időnél csak egy gonoszabb van: a határidő.)

ihlet

Egyfajta lebegés, gyönyörállapot. Az benne a legjobb, hogy fogalmam sincs arról, mikor tör rám. Általában több dolog mozog egyszerre a fejemben. Dalszöveg, könyv, reklámötlet. Nagyon gyakori, hogy az egyiken rágódom, és hirtelen beugrik a másik megoldása. Ha hajnalban fekszem le, és 3-4 órát alszom, akkor az ébredés után néhány órára iszonyúan felpörög az agyam, ilyenkor a legtermékenyebb.

ikrek

A családom tele van ikerpárral. Így nem is csodálkoztam igazán, amikor 23 éve nekem is ikerlányaim születtek. Sőt azon sem, amikor 13 évvel később ez megismétlődött, ezúttal egy lány és egy fiú képében. Négy gyerek, két ikerpár. Rengeteg érdekes, jó élményt adott ez a furcsaság.

írás

Nem tudnék élni nélküle. Élvezem, hogy gondolatok születnek bennem, és ezeket átadhatom. Élvezem a magyar nyelv változatosságát, ritmusát, kifejező képességét. Más a helyemben talán azt mondaná, ebből élek. Én azt gondolom, ettől, ezért élek.

írói válság

Amíg reklámokat, dalszövegeket, glosszákat, és mindenféle „rövid” dolgot írtam, addig nem találkoztam vele. Ha néha meg is akadtam, mindig tovább tudtam lendülni. Azután jött a regényírás, és megismertem. Nem válságban éreztem magam, inkább dühös voltam, amiért hirtelen megakadok, képtelen vagyok újra elindulni. Nem hittem el, hogy ez megtörténhet velem. Ilyenkor egy jó megoldás van. Nyugalom. Mert hirtelen úgyis jön majd egy villanás (lásd: ihlet).

játék

Játéknak tartom a munkát, a főzést, a megbeszélést, a kommunikációt, sokszor az írást is. Lehet, hogy ez a felfogás egyfajta védekező mechanizmus bennem, amivel könnyebbé szeretném tenni a látszólag nehéz, zűrös dolgokat is. Hagyományos értelemben is szeretek játszani, elsősorban olyan játékokat, ahol megfigyelhetem az embereket, és gondolkodni meg nevetni lehet.

könyv

Nekem szent dolog. Mindemellett nem tartom kultikus tárgynak. Bizony megesik, hogy kinyitva teszem le, sőt olykor a sarkát is behajtom. Fontos, hogy egy könyv szép legyen, de ennél sokkal fontosabb, amit belül hordoz. Rengeteg könyvem van, sokat többször is olvastam. Mindegy, hogy szépirodalom, bestseller, krimi, szakkönyv. Adjon és szórakoztasson!

kreativitás

Szerintem az egyik legfontosabb tulajdonság, amely meghatároz egy embert. A kreativitás azt jelenti, hogy másként látod a világot, mint a legtöbben, és másként is tudod megmutatni a többieknek. Engem elbűvöl. Ha megérzem egy teljesítményen, sokszor könnybe lábad a szemem.

kritika

Mindig azt hittem, jól bírom. Aztán bebizonyosodott, hogy alkalmanként mégis nehezen viselem. Leginkább akkor, ha nem végiggondolt, hanem odacsapó és/vagy igazságtalan. Ha jogosnak érzem, megfogadom. Ha nem, akkor kell két-három nap, hogy kihámozzam belőle azt, amit szerintem érdemes hasznosítanom.

kudarc

Hosszú ideig úgy éltem, hogy szinte minden sikerült. Aztán jött egy tartósabb hullámvölgy, amikor úgy éreztem, nem kell az agyam, nincs szükség a tudásomra. Ez borzasztó kudarcélmény volt. Évekbe telt, amíg túltettem magam rajta, és ezalatt még többet hibáztam. De végül ráébredtem, szükségem volt erre, hogy az apróbb dolgokat is igazán sikerként tudjam értékelni. Azóta tudom, a kudarc nem átok, hanem segítség a sikerhez vezető úton.

(folyt. köv.)

Beke Csilla interjúja


duba gábor interjú


Figyelem, függőséget okoz!
Interjú a fordítóval (Szívatás)