Én, te, ők és a könyv

Az olvasás előnyeit napokig lehetne sorolni. Ezek nagy részét biztosan ismered már te is: segíti a koncentrációt, építi a képzelőerőt és a kreativitást, magabiztossá tesz, és lehetőséget ad arra, hogy kockázat nélkül megbizonyosodjunk arról, vajon milyen tettek milyen következményekkel járnak az adott világban, az adott emberek között. Tanulságokkal leszünk gazdagabbak, és tanulhatunk az életről is. Márpedig ezek mind nagyon fontosak ahhoz, hogy egyedi egyéniséggé váljunk.

Ugyanakkor a könyvek segítenek abban is, hogy egyensúlyban és harmóniában éljünk a környezetünkkel.

Manapság ugyanis sokan egyre inkább önmagukkal vannak elfoglalkozva. Az én autóm, az én házam, az én selfiem, az én személyes számítógépem, személyre szabott iPhone, személyes adatlapok, kövess Twitteren, olvasd az életemet. Egyrészt nagy pozitívum, hogy vannak, akik ezeknek köszönhetően értékelni kezdik saját magukat, önbizalmat és erőt merítenek belőlük, úgy érzik, övék a kontroll, és formálhatják, hogy mások milyen képet kapjanak róluk. Ám ez magában rejti a valóság megmásításának veszélyét is, szerkesztik, szűrik az internetre róluk felkerülő információkat. Sőt akár kettős életet is élnek, annyira belelovalják magukat abba, hogy megfeleljenek annak a képnek, amit az online profiljuk sugall. Pedig az gyakran, meglehetősen távol áll az igazságtól.

Ebben a világban nagyon nagy szükségünk van a könyvekre. Fejlesztik az empátiát, jobban megértünk másokat, és nem csak magunkkal foglalkozunk. Persze, mi is fontos részei vagyunk a folyamatnak, egy könyvvel elvonulni, magunkban lenni egy történettel, értesítések, telefoncsörgés nélkül, nagy ajándék. De emellett sokkal fontosabb, hogy megismerünk karaktereket, életeket, látásmódokat. Könnyebben bele tudjuk élni magunkat mások helyébe, és segít abban is, hogy túllássunk a közösségi média maszkján, legyen szó a saját vagy mások álarcáról.

Nektek mit tanított az olvasás?
“Ha nem mész el a végsőkig, mi értelme az egésznek?” -Cassia Leo
Aki a borítóinkat tervezi