Sokkoló adatok

A nemi erőszak témája nagyon sokáig tabunak számított az írói berkekben, mára ez a határ azonban leomlott. Egyre több író használja fel ezt a topikot a cselekményszál kialakításakor, és többnyire a New Adult regényekben találkozhatunk vele.

Az erőszak a nemi szervek mutogatásától, a simogatáson át a teljes hüvelyi vagy anális behatolásig terjedhet. Előfordul, hogy a nemi erőszak egyszeri eset, ám sajnos gyakoribb, amikor valakit hosszú éveken keresztül zaklatnak.

A statisztikai adatok sokkoló képet festenek elénk. Minden harmadik lányt szexuálisan bántalmaznak még a tizennyolcadik születésnapja előtt, és sajnos a nagy többség nem tesz feljelentést az elkövető ellen, mert önmagukat hibáztatják. Magyarországon a nemi erőszak elkövetőinek 99%-a büntetlenül megússza a tettét.

Ám soha nem szabad elfelejteni, hogy az erőszakot senki nem érdemli meg, senki nem kéri, és SOHA nem a túlélő hibája! Az elkövetőt kell hibáztatni, nem az áldozatot!

A gyerekek biztonsága érdekében alapvető fontosságú a megfelelő szexuális felvilágosítás. Enélkül az elkövető a gyerek tapasztalatlanságát felhasználva manipulálhatja és hallgatásra bírhatja az áldozatot. Éppen ezért a szexuális visszaélésekről való felvilágosítás ugyanolyan alapvető önvédelmi tudás, mint az, hogy úttestre lépés előtt körül kell nézni.

A közvélemény nagy része abban a hitben él, hogy nemi erőszakot csak férfiak követnek el lányok ellen, de ez nem így van. A nők is lehetnek elkövetők, és amióta a téma egyre inkább bevonul a köztudatba, úgy szaporodik azoknak a férfiaknak a száma, akik bevallják, hogy ők is a nemi erőszak túlélői.

A nemi erőszak megelőzésére sajnos nincsen megfelelő recept, mert bármikor bárkivel megtörténhet. Amit megtehetünk, hogy megfelelő szexuális felvilágosításban részesítjük gyermekeinket, odafigyelünk a környezetünkre, és értesítjük a hatóságokat illetve a megfelelő szerveket, amennyiben erőszak gyanúja merül fel. Valamint segíthet az önvédelmi tanfolyamon való részvétel és az, ha mindig van a táskánkban paprikaspray.

Fontos, hogy meghalljuk az áldozatok akár néma, akár nagyon is hangos segélykiáltását, és lehetőségeinkhez mérten kiutat kínáljunk nekik az önmarcangolás és rettegés útvesztőjéből.

Segélyvonalak:

Bántalmazott nőknek és gyerekeknek:06-80/505-101

Lelki segélyszolgálat:+36 (1) 317 2555

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefon-szolgálat:a családon belüli erőszak következtében beállt válság azonnali kezelésére. Tel.:06-80/20-55-20

Eszter Ambulancia: pszichoterápia szexuális erőszakot elszenvedett felnőttek és gyerekek számára. Tel.: 06-1/466-9872

Figyelem SPOILER-veszély!

A téma népszerűségét mutatja, hogy a nemi erőszak két regényünkben is igen aktív szerepet játszott a cselekményszál kialakításakor. Mind Cassia Leo: Fekete doboz, mind Calia Read: Szétcsúszva c. regényében nemi erőszak elszenvedői és túlélői a főszereplő hölgyek, akik nagyon eltérően dolgozzák fel az átélt traumát. Míg Mikki mély depresszióba süllyed, és csaknem feladja az életbe vetett hitét, addig Naomi megalkotja Lanát, és egy álomvilágba menekül, ahol nem érik őt el az átélt szörnyűségek.

A téma továbbá nagyon érintőlegesen Penelope Douglas: Szívatás c. regényében is felbukkan, de itt a főszereplő merész és belevaló fellépésének köszönhetően a támadó igencsak alulmarad, a lány pedig egy szakadt pólót leszámítva sértetlenül kerül ki az összetűzésből, ezzel bemutatva, hogy akadnak olyan helyzetek, amikor egy-két önvédelmi fogás hatásos eredményekhez vezethet.

Bótyik Bettina írása.


cikk new adult


Sokkoló adatok
Egyszer fent, egyszer lent